Home
Epoisses du Bourgogne (hard)
Volgens de legende is de receptuur van deze kaas omstreeks de zestiende eeuw bedacht door de monniken van de Cisterziƫnzerorde. Maar het zijn toch vooral de boerinnen die er iets hemels van hebben gemaakt, voortbouwend op oude gebruiken en recepten, overgedragen van moeder op dochter. Hiervan getuigen de uitlekstenen, de naar het noord-oosten gerichte droogruimten, de vele opslag-en rijpingskelders die overal terug te vinden zijn in de 19de eeuwse hoevetjes.

Epoisses de Bourgogne is een spontaan uitlekkende kaas, verkregen door zuurstremming. Het is een van de laatste Franse zuurwrongel-kazen met gewassen korst. De broze wrongelkoek wordt met zorg gevormd om afbrokkelen te voorkomen. De kaas wordt droog gezouten. De rijping duurt minsten 4 weken. In een eerste fase wordt de kaas gewassen (al dan niet met een zoutoplossing) en naar het einde van de rijping toe zal men steeds hogere dosissen Marc de Bourgogne aan de spoeloplossing toevoegen, 1 tot 3 maal per week.

De buitenkant van de korst ruikt sterk naar boerenerf, maar de binnenkant is milder. De smaak is stevig, maar ook romig en verfrissend met een nasmaak van zure citroenen.
Epoisses du Bourgogne

Land
Frankrijk
Oorsprong
koe
Vetgehalte
50 %
Rijpingstijd
6 tot 8 weken
Aroma
doordringend
Wijntip - wit
- Cadillac
- Loupiac
Wijntip - rood
- Savigny-les-Beaune
- Volnay
«« kazen overzicht
© 2002 - 2021 EPIVIN Wijninformatie
Laatste update : 02-03-2021