Home
Brie (witschimmel)
Er zijn Briekazen van verschillende oorsprong. Het zijn allemaal zachte, lichtgeperste kazen, die snel wordt gerijpt. Er ontstaat dan een witte schimmellaag op de korst. Er mag liefst niet teveel oranje verkleuring optreden. De grote Brie meet tot 54 cm, de gemiddelde max. 33 cm. Hij wordt uitsluitend uit volle melk gemaakt en moet een vetgehalte hebben van minimaal 40%, maar meestal is hij 45%.

Men onderscheidt de boeren-Brie en de Brie die in fabrieken gemaakt wordt. De laatste is gelijkmatiger van samenstelling, maar minder lekker dan de goede boeren-Brie. De boeren die tegenwoordig nog zelf hun kazen maken, bedienen zich overigens voor hun producten van cultures die vooraf door het laboratorium van La Ferté-sous-Jouarre zijn geselecteerd. Een goede Brie moet een gesloten witte korst hebben met eventueel langs de randen wat geel. Het zuivel moet zacht zijn en toch niet 'lopen', en een mooie en aanlokkelijke bleekgele kleur hebben. Hij smaakt enigszins naar hazelnoot en bezit een finesse waardoor de Brie wordt betiteld als 'het gebak onder kazen'.

Tijdens het Congres van Wenen dat belegd was om de politieke verhoudingen in Europa na de Napoleontische oorlogen te regelen, werd de Brie op initiatief van de Franse minister Talleyrand unaniem uitgeroepen tot 'Roi des Fromages'. Gewoonlijk serveert men de Brie na de maaltijd. Men kan er ook lekkere canapés en kroketten mee maken, maar ook in tal van streekgerechten speelt deze kaas een hoofdrol.

Goede periode: van november tot juni.
Brie

Land
Frankrijk
Oorsprong
koe
Vetgehalte
45 %
Rijpingstijd
4 tot 10 weken
Aroma
mild tot vol en fruitig
Wijntip - wit
- Hautes Côtes de Beaune
- Pouilly Fume
Wijntip - rood
- Hautes Côtes de Beaune
- Cru de Beaujolais
«« kazen overzicht
© 2002 - 2021 EPIVIN Wijninformatie
Laatste update : 02-03-2021