Home
Camembert (witschimmel)
Een van de beroemdste kazen ter wereld. Hij is oorspronkelijk afkomstig uit Normandië van het plaatsje Camembert, maar wordt nu op grote schaal ook in de meeste kaasproducerende landen gemaakt. Maar de beste Camemberts worden nog steeds met de hand gemaakt van rauwe koemelk (vandaar de term ‘au lait cru’) op boerderijen in de streek van herkomst, Normandië dus. Vele fabriekskazen komen van gepasteuriseerde melk, wat duidelijk andere smaken oplevert.

Bij de traditionele bereiding gebruikt men de beste technieken voor wittekorstkaas. De melk wordt zachtjes verwarmd tot het stremsel erbij kan, waarna hij 1 tot 2 uur de gelegenheid krijgt om te stremmen. Dan is de wrongel net stevig genoeg om in de geperforeerde vormen te kunnen. Men laat de kazen uitlekken, waarna ze worden bestrooid met penicillineschimmel en zout en men laat ze rijpen in vochtige kelders.

Tijdens deze rijping kan de witte schimmmelkorst verkleuren met bruinige vlekjes. Van binnen is een goede Camembert licht strogeel en moet gelijkmatig gerijpt zijn zonder krijtachtig middendeel. De kaasjes zijn rond van vorm en zijn ongeveer 250 gram zwaar. Camembert staat bekend om zijn weelderige textuur en een paddestoelachtige geur. Zijn fijne romige smaak maken hem uitermate geschikt als onderdeel van een kaasplateau.
Camembert

Land
Frankrijk
Oorsprong
koe
Vetgehalte
45 %
Rijpingstijd
1 tot 2 maanden
Aroma
mild tot middelsterk
Wijntip - wit
- Bergerac sec
- Meursault
Wijntip - rood
- Côtes de Bergerac
- Montagne Saint-Emilion
«« kazen overzicht
© 2002 - 2021 EPIVIN Wijninformatie
Laatste update : 05-03-2021