Home
2005
Hoewel men absoluut niet mag generaliseren, is het toch opvallend dat veel van de laatste jaren die deelbaar zijn door 5 goede wijnjaren zijn. De jaren 1985, 1990, 1995 en 2000 waren dat en ook de wijnoogst van 2005 ziet er zeer veelbelovend uit. Er wordt door velen maar weer eens gesproken van “het jaar van de eeuw”. Dat heeft men in het verleden al meer gedaan, maar gegeven is wel dat men in de meeste wijnstreken in Frankrijk uitermate enthousiast en tevreden is en mag zijn over deze oogst. Algemene kenmerken : een extreem droge zomer, kleinere druiven, maar een goede kwaliteit.

Het begin van het jaar verliep vrij koud en droog, maar de omstandigheden in het voorjaar waren dan weer gunstig te noemen. Er viel van tijd tot tijd regen en door de hogere temperaturen dan normaal, verliepen het uitlopen van de stokken en de bloemvorming (“floraison”) voorspoedig. Wel was het zo dat lokaal in sommige streken men last had van hagel en onweersbuien, wat tot schade en oogstverlies kon leiden. De zomermaanden waren over het algemeen warm en zeer droog, wat bijna overal resulteerde in kleinere, maar gezonde druiven en een wat kleinere te verwachten opbrengst.

Aan het eind van de zomer konden de wijngaarden profiteren van warme dagen en koele nachten, gunstig voor een gelijkmatige rijping. De druiven kregen hierdoor een prima concentratie met een rijkdom aan suikers in goed evenwicht met de zuren. Uiteindelijk heeft men in de meeste gebieden, onder uitstekende omstandigheden, vroeger geoogst dan normaal en hoewel de volumes zo’n 5-10% lager uitkwamen dan in 2004, is men terecht zeer tevreden over de kwaliteit. De meeste wijnen zullen veel fruit bevatten en een goede structuur tonen met een prima concentratie.
meer over 2005 »»
2004
Na de exceptionele omstandigheden van 2003 met veel zon, warmte en droogte, hittegolven en vaak overrijpe druiven, was 2004 weer eens een normaal jaar. Veel wijnbouwers zijn uitermate tevreden, er is veel geoogst en algemeen gezien is de kwaliteit goed te noemen. Wel diende men in de wijngaarden goed op te letten om de rendementen binnen de perken te houden (op tijd snoeien was belangrijk) en om er voor de zorgen dat er geen ziektes zouden optreden.

Na een normale winter was het voorjaar goed te noemen met soms zomerse temperaturen en de bloei verliep voorspoedig tot in juni. Daarna was de zomer nogal wisselvallig, veel nattigheid her en der en matige temperaturen, wat het rijpingsproces vertraagde en soms leidde tot schimmelziektes. Om te voorkomen dat de rendementen zouden worden overschreden door een uitbundige groei van de wijnstokken was het vaak een vereiste om over te gaan tot een “vendange verte”, het wegknippen van onrijpe, aangetaste druiventrossen en overtollig gebladerte.

Gelukkig volgde er een goede nazomer (droog en zonnig) en wie het zich kon permitteren om te wachten op goede oogstomstandigheden, van midden september tot ver in de maand oktober, kan tevreden zijn met een goed wijnjaar. De meeste wijnen zijn karakteristiek voor hun appellatie, klassiek met veel fruit en een goede balans. Zoals gezegd, de volumes waren hoog, zo’n 5% hoger dan het langjarig gemiddelde, en de kwaliteit ziet er meest veelbelovend uit.
meer over 2004 »»
2003
De verschillende wijnstreken in Frankrijk kunnen qua klimaat sterk van elkaar verschillen, maar het is overduidelijk, dat men in 2003 overal te maken heeft gehad met extreem hoge zomertemperaturen, gevolgd door een zeer vroege pluk. Maar het begon al eerder. In veel gevallen was, na een relatief zachte winter, het voorjaar droog en warm, waardoor zowel het uitlopen van de knoppen, de bloei en vruchtzetting en de “veraison” (kleurverandering van de druiven) voor liepen.

Behalve door de hittegolf zijn bepaalde streken ook nog getroffen door andere weersinvloeden, zoals hagel en nachtvorst in het voorjaar in het noorden (Champagne, Alsace en Bourgogne) en hagel en onweersbuien in grote delen rond Bordeaux in juni en augustus. Maar vooral de grote hitte en droogte gedurende de zomermaanden hebben hun sporen nagelaten in de diverse wijngaarden, zowel in het noorden als het zuiden : de druiven bleven klein en de rijping verliep snel, maar soms onregelmatig.

Het gevolg van al deze omstandigheden was, dat men overal veel lagere opbrengsten heeft bereikt en ook nog eens veel vroeger heeft moeten oogsten, soms wel een maand eerder dan gebruikelijk. Over het algemeen hadden de druiven veel kleur en tannine, veel suikers, maar weinig zuren en aroma’s. De kwaliteit van de wijnen zal sterk verschillen van streek tot streek en zelfs van wijnbouwer tot wijnbouwer, zeker is wel dat de meeste wijnen hogere alcoholpercentages hebben dan gebruikelijk.
meer over 2003 »»
2002
De weersomstandigheden in de Franse wijngebieden waren in 2002 nogal wispelturig en lang niet overal optimaal. Dit heeft vooral zijn weerslag gehad op de hoeveelheden die geoogst zijn, bijna overal lag de productie lager dan in voorgaande jaren. Kwalitatief viel het dan gelukkig grotendeels mee, al werd er wel veel gevraagd van het vakmanschap van de wijnbouwers.

In de noordelijke helft van Frankrijk is men uiteindelijk nog het meest tevreden, kwalitatief zowel als kwantitatief. Door de koele en regenachtige maanden juli en augustus zag het er weliswaar niet zo goed uit, vaak liep de vegetatieve cyclus 1 tot 2 weken achter, maar de omslag van september heeft alles ten goede gekeerd. De druiven konden perfect rijpen en vanaf midden september tot in oktober kon men onder droge en zonnige omstandigheden een goede oogst binnenhalen.

Het zuiden heeft een ander verhaal. De zomer begon vrij goed en droog, maar augustus was minder warm en wisselvalliger. Helaas was begin september zeer nat en regenachtig, met hier en daar zelfs overstromingen ten gevolg. Zij, die in die periode moesten oogsten, hadden grote problemen, maar de laatrijpende druiven werden geholpen door de weersverbetering van eind september, waardoor zij toch met een goede kwaliteit geoogst konden worden. Maar al met al, toch wisselende resultaten hier.
meer over 2002 »»
2001
Koel en regenachtig in het noorden, warm en zonnig in het zuiden ; dat zijn in het kort de algemene karakteristieken voor de oogstperiodes 2001 in de wijngebieden van Frankrijk. Het is opvallend te zien hoe deze tweedeling in weersomstandigheden zijn invloed heeft laten gelden op de kwaliteit van de diverse oogsten.

In het zuiden was het droog, scheen de zon volop en is men zeer tevreden over de kwaliteit, men spreekt daar van een zeer goed wijnjaar. Men heeft de druiven in prima staat en onder goede omstandigheden kunnen binnenhalen. De andere kant van de medaille is wel dat, door de droogte van augustus en september, de hoeveelheden wat achterbleven ten opzichte van vorige jaren.

In het noorden daarentegen was het koel en nat, met name in september, waardoor de rijping van de druiven nogal traag was en er her en der problemen waren met rotting en schimmel. Kwalitatief gezien viel het voor de wijnboeren dus niet mee, wisselvalligheid troef. Zij die echter het geduld en de luxe hadden om te wachten met plukken tot in de mooie droge oktobermaand waren de gelukkigen, die nog wel van een goede kwaliteit konden spreken. Maar ook in het noorden vielen de volumes tegen.
meer over 2001 »»
2000
Dit millennium is voor de meeste wijnstreken gestart met het voortbrengen van uitstekend wijnen. Een mooi voorjaar met daarna een koude en natte maand juli, waardoor het rijpen van de druiven stagneerde, volgde een droge en hete maand augustus waarin de druiven optimaal konden rijpen. September was weer zeer mooi zodat een goede en gezonde oogst binnengehaald kon worden. De onweersbuien waarvan sommige met hagelbuien, hebben voornamelijk invloed gehad op de rode wijnen uit de Bourgogne- en Loirestreek en de witte Elzas wijnen.
meer over 2000 »»
1999
Het uitlopen van de wijnstokken werd al vroeg ingezet door een zachte winter. Onder goede weersomstandigheden verliep de bloei uitstekend zodat een grote oogst verwacht kon worden. De hoge luchtvochtigheid in het voorjaar veroorzaakte plaatselijk voor meeldauw, wat tot bladverlies kan leiden, wat voor veel werk zorgde in de wijngaard om dit te bestrijden. De zomer kenmerkte zich door wisselende omstandigheden met hagel- en regenbuien. De 'floraison', het verkleuren van de druiven, verliep homogeen in de eerste week van augustus en de rijping startte onder prima condities. De laatste week van augustus en eerste week van september waren zomers waardoor er optimale druiven geoogst konden worden. Het laatste jaar van het millennium zou weleens een heel groots jaar kunnen worden. Echter na deze eerste week in september sloeg het weer volledig om waardoor de verwachtingen toch weer getemperd werden. Veel regen gepaard gaande met fikse hagelbuien zorgde voor veel schade in de wijngaarden door o.a. rot aangetastte druiven en verlies van concentratie.
meer over 1999 »»
1998
Slechte en wisselende weersinvloeden hebben tot gevolg gehad dat er dit jaar over het algemeen een kleine oogst binnen is gehaald. Zeker de vorst in april en de hagel een maand later hebben er toe geleid dat de verwachtingen voor een redelijk oogstvolume teniet gedaan werden. Na de koele maanden juni en juli werd heel Frankrijk begin augustus getroffen door een hittegolf welke van positieve invloed is geweest op de kwaliteit van de druiven in nagenoeg alle wijngebieden. Uiteindelijk viel er toch weer geregeld regen tijdens de oogst alhoewel deze van weinig invloed is geweest op de druiven. Het was geen gemakkelijk jaar voor de wijnboeren en hun vakmanschap is bepalend geweest voor de kwaliteit van de wijnen.
meer over 1998 »»
© 2002 - 2021 EPIVIN Wijninformatie
Laatste update : 05-03-2021