Home
Lente
Lente
Zomer
Zomer

Herfst

Hefst
Winter
Winter
Lente Seizoen
Lente
Maart-April
In de maand maart zijn langzamerhand in alle streken de struiken gesnoeid en is het wachten op het begin van de nieuwe vegetatieve cyclus. De plantensappen beginnen te stromen uit de "wonden" van het snoeien, men zegt ook wel "de wijngaard huilt". Na verloop van tijd zullen de nieuwe knoppen uit gaan lopen en zodra de juiste vochtigheid en temperatuur (vanaf zo'n 10°C) bereikt worden, zullen zij zich openen.

Het zal niet verbazen dat dit het eerst gebeurt in de wijngaarden in het zuiden, waar het eerder warm is, maar later zal dit ook in noordelijke streken plaatsvinden. Naarmate de temperaturen hoger worden, zal het jonge groen zich steeds meer manifesteren en meer bladeren zullen zich vormen, het nieuwe seizoen is begonnen.

Aangezien de wijngaarden in het algemeen tientallen jaren meegaan, is het noodzakelijk om in het voorjaar de nodige meststoffen aan de bodem toe te voegen. Dit is niet alleen nodig opdat in het nieuwe seizoen de vegetatie en later de druiven zich goed kunnen ontwikkelen, maar ook zodat de wijngaarden zich kunnen wapenen tegen eventuele ziektes. Van evenveel belang is het omspitten van de grond om onkruid te verwijderen en om een goede drainage van regenval te bewerkstelligen.

In de wijnkelders begint men met het bottelen van de jonge wijnen van het vorige seizoen, die in roestvrijstalen vaten of betonnen tanks waren opgeslagen. Deze wijnen zijn bedoeld om jong te drinken en worden nu op fles gedaan. De wijnen op eikenhouten vaten, die meer tijd nodig hebben, laat men rustig verder rijpen.

April-Mei
Over het algemeen is dit een periode dat men de natuur zijn gang kan laten gaan om de druivenstokken zich verder te laten ontwikkelen. Van wezenlijk belang is wel dat men de nodige behandelingen uitvoert, wat tot en met de zomer kan duren, om de wijngaarden te beschermen tegen plantenziektes.

Een ander groot risico in deze tijd, wat men goed in het oog moet houden, is de kans op nachtvorst. Indien nodig worden zelfs kacheltjes en vuurtjes aangestoken tussen de wijngaarden om te voorkomen dat de lage vorsttemperaturen schade aanrichten aan de jonge uitlopers van de druivenstokken.

Mei-Juni
Het wordt nu tijd om de uitlopers van de planten op te binden langs ijzerdraad, welke gespannen is tussen metalen of houden palen tussen de wijnplanten. In sommige streken groeien de planten in struikvorm en dan wordt niet opgebonden.

Als de temperatuur een niveau van ongeveer 20°C bereikt, zal de bloemvorming (in het Frans de "floraison") gaan beginnen. Dit zal een tiental dagen in beslag nemen, waarin de bloemetjes zich ook zullen gaan openen. Deze periode is reeds een eerste indicatie van wanneer men het tijdstip van oogsten kan verwachten.

In een volgende fase in het bloeiproces zullen de meeste bloemetjes nu gaan leiden tot vruchtvorming en uitmonden in druiven(trosjes), in het Frans de "nouaison". Indien deze vruchtvorming, o.a. door regen of te lage temperaturen, niet plaats heeft zullen de bloemetjes gaan rotten en afvallen. De mate waarin de vruchtvorming plaatsvindt bepaalt het potentiële volume van de uiteindelijke oogst.
Lente | Zomer | Hefst | Winter
Zomer Seizoen
Zomer
Juli - Augustus
Nu de wijngaard in volle bloei is, is het zaak om deze goed te onderhouden, zodat men straks aan het eind van het seizoen de druiven in optimale staat kan oogsten. Natuurlijk wordt dit ook in grote mate door de weersomstandigheden bepaald, maar de wijnbouwer speelt hier een cruciale rol.

Hij snoeit de uitlopers van de takken regelmatig om het rendement in de hand te houden en hij verwijdert de takken, waar geen vruchtzetting heeft plaatsgevonden. Dit is noodzakelijk om er voor te zorgen dat alle energie en voedingsstoffen van de plant zoveel mogelijk benut worden voor de ontwikkeling van de druiven. Bij teveel trossen aan de plant, zou dat ten koste gaan van de concentratie. Tevens behandelt hij de wijngaard waar nodig om problemen met parasieten en ziektes te voorkomen.

In de kelders zorgt de wijnbouwer er voor, dat de wijnen zich verder goed ontwikkelen en dat de stijgende buitentemperaturen hier geen nadelige invloed op hebben. Verder is dit een goed moment om waar nodig wat onderhoudswerken te verrichten.

Augustus
Sinds het begin van de zomer groeit de druif, maar blijft hij groen en stevig. In deze periode is de druif het zuurst en daarna wordt hij steeds zoeter. Tegen midden augustus verandert hij van kleur ; dit wordt door de Fransen " de veraison " genoemd. Ook dit moment is weer een maat voor de mogelijke uiteindelijke oogstdatum. Al naar gelang het soort, nemen de druiven kleuren aan, die variëren van doorschijnend tot goudgeel voor de witte, en van blauw tot paarsrood voor de blauwe druiven.

In de wijngaarden worden door de wijnbouwer nu regelmatig een hoeveelheid bladeren van de takken verwijderd om de druiven meer zon te geven en zo de verkleuring en de rijping te bevorderen. Tegelijkertijd inspecteert hij de planten op mogelijke ziektes, die al naar gelang de omstandigheden altijd de kop op kunnen steken. Tegen eind augustus, nadert de ontwikkeling van de druiven zijn eindfase en kunnen de behandelingen in de wijngaard stoppen.

De wijnbouwer kan zich nu concentreren op de naderende oogst en onderhoudt zijn gistings- en wijntanks, evenals het oogst- en ander materieel.

Augustus - September
In de gebieden waar vroeg geplukt kan worden, meest in het warmere zuiden aan de Middellandse Zee, wordt nu met spanning uitgekeken naar het moment, dat de druiven optimaal zijn. Dit is altijd een penibele periode, men moet wachten tot het juiste rijpingsniveau is bereikt, maar te lang wachten kan risico's met zich meebrengen.

Het moment van de juiste rijpheid is een kwestie van zuur en zoet. Gevoed door wortels en bladeren, worden de druiven al maar groter, zoeter en minder zuur. Nauwgezet volgt men derhalve het suikergehalte, maar ook de hoeveelheid aromatische componenten, tannines en kleurstoffen worden bepaald.

Als de juiste gehaltes bereikt zijn, en dat kan variëren per druivensoort en per wijnsoort wat men maken wil, is het moment gekomen om met de pluk te beginnen. In het algemeen rijpen blauwe druiven langer dan witte. Voor rode wijn is een goede rijpheid nodig, voor witte wijn een goede frisheid.
Lente | Zomer | Hefst | Winter
Herfst Seizoen
Herfst
September - Oktober
In elke wijnstreek wordt met spanning uitgekeken naar het moment, dat de oogst kan gaan beginnen. Er heerst overal een koortsachtige bedrijvigheid en druivenplukkers spoeden zich van heinde en verre naar de wijngaarden. De wijnboer wacht niet alleen op de officiele aankondiging dat er geoogst mag worden (de zgn. 'ban des vendanges'), hij houdt ook zorgvuldig de toestand van de druiven in het oog. Het is van het grootste belang dat de druiven goed rijp zijn en in een gezonde staat worden binnen gehaald.

Al naar gelang de plaatselijke reglementen, gebeurt de pluk met oogstmachines of met de hand. Vaak wordt zolang mogelijk gewacht voor een optimale rijping, anderzijds neemt ook de kans op regenbuien toe, welke een verdunningseffect op de druiven kunnen hebben, waardoor men aan kwaliteit verliest. Zodra de druiven binnen zijn, worden zij ontsteeld en geperst (voor witte wijn) of gekneusd (voor rode wijn) en kan de vinificatie beginnen. Het is nu zaak dat het gistingsproces zorgvuldig wordt gevolgd, met name de temperatuur speelt hierbij een belangrijke rol.

Oktober - November
Zo langzamerhand veranderen de bladeren van kleur en beginnen zij te vallen. De wijngaard komt dan in een fase van vegetatieve rust. Sinds het begin van de 'veraison', de periode begin augustus waarin de druiven van kleur veranderen, hebben de bladeren gezorgd voor de nodige reserve materies voor de wijnstok. Deze reserves bepalen het fysiologisch evenwicht van de plant en zo zijn levensduur. Tevens wordt een begin gemaakt met het terugsnoeien van de takken.

In gebieden waar men zoete wijnen maakt, afkomstig van druiven die de 'pourriture noble' (edele rotting) hebben ondergaan, is het kritisch wachten tot wanneer geoogst kan/moet worden. Hier gebeurt de pluk alleen met de hand en meerdere malen gaan de plukkers de wijngaarden in om de druiven met de juiste rijpheid binnen te halen.

In de kelders worden de primeur wijnen op de fles gedaan (denk aan de Beaujolais) en klaar gemaakt voor de verkoop. Verder houdt men de ontwikkeling van de andere wijnen zorgvuldig in het oog.

November - December
In de wijngaarden worden de voeten van de wijnstok zorgvuldig met aarde bedekt. Dit moet gebeuren voor de grote koude intreedt, zodat de planten beschermd zijn tegen de nakende nachtvorsten.

De temperatuur van de kelders moet goed onderhouden worden om de gistingsprocessen goed af te maken. Al naar gelang het type wijn, volgt na de alcoholische gisting soms nog de malolactische gisting, waarna de wijnen worden opgeslagen in metalen cuves of in eikenhouten vaten.
Lente | Zomer | Hefst | Winter
Winter Seizoen
Winter
December - Maart
In alle wijngaarden hebben de druivenstokken inmiddels hun bladeren verloren en is er een periode van vegetatieve rust ingegaan. Langzamerhand begint men in januari of februari met het snoeien van de planten. Dit heeft als doel om de hoeveelheid druiven te reguleren voor het nieuwe seizoen en het vegetatieve evenwicht van de plant te behouden om zo een lange levensduur van de wijnstokken te verzekeren.

Dit snoeien is een belangrijke en delicate operatie, waarbij verschillende factoren zoals het type druivensoort, bodem en klimaat in ogenschouw dienen te worden genomen. Ondanks dat verbeterde technieken en gereedschappen het de wijnbouwer makkelijker maken, blijft het snoeien een langdurig en kritisch gebeuren.

In het algemeen worden na het snoeien de afgeknipte takken verzameld en verbrand. In mindere mate kan het echter ook nog wel voorkomen dat zij worden vermalen en verwerkt in de grond. Na al deze werkzaamheden blijft de wijngaard in relatieve ruste en is het wachten op het voorjaar, opdat een nieuw wijnseizoen kan beginnen.

Ook in de wijnkelders heerst er enige rust na de zeer drukke periode van oogsten en vinificaties, alhoewel er altijd wel iets te doen is.

De malo-lactische gisting is in veel gevallen beëindigd en, indien van toepassing, kan men overgaan tot het assembleren van de verschillende wijnen/wijnsoorten. In veel gevallen worden de wijnen gebotteld, die een jaar vatrijping hebben gehad.

De eikenhouten vaten worden daarna grondig gereinigd en gecontroleerd (een deel zal vervangen worden door nieuwe), alvorens ze gevuld kunnen worden met de wijn van de laatste oogst. Wijnen die niet op vat gaan laat men rusten in roestvrijstalen of betonnen tanks, alvorens ze in het voorjaar gebotteld zullen worden.
Lente | Zomer | Hefst | Winter
© 2002 - 2021 EPIVIN Wijninformatie
Laatste update : 05-03-2021