Home
Alsace
Eeuwenlang was dit gebied de inzet van de strijd tussen Duitsland en Frankrijk, maar ondanks de vele oorlogen zijn veel oude gebouwen bewaard gebleven. Nog steeds zijn in klederdracht en tradities de invloeden van beide landen duidelijk aanwezig. Pittoreske dorpen en steden met hun vele vakwerkhuizen, gelegen in een liefelijk landschap, maken de Elzas tot een van de aangenaamste streken in Frankrijk. Sinds 1945 is deze streek weer Frans bezit en is er hard gewerkt om de kwaliteit en het imago van de wijnen te verbeteren.
Ligging
De Elzas, met als hoofdstad Colmar ligt in het uiterste noordoosten van Frankrijk en is een lang, smal gebied in de noord-zuid richting. Met een lengte van ongeveer 150 km en een breedte van slechts enkele kilometers is het zeer overzichtelijk. Het ligt geklemd tussen de heuvels van de Vogezen in het westen en de rivier de Rijn, als grens met Duitsland, in het oosten. Het totale oppervlak aan wijngaarden bedraagt ongeveer 14.000 hectaren.
Klimaat
Het gebied heeft een semi-landklimaat, warm en droog, wat uitstekend geschikt is voor een optimale rijping van de druiven. De wijngaarden liggen beschut tegen de invloeden van de oceaan door de heuvels van de Vogezen, waardoor het, met slechts 450-500 mm per jaar, een der minst regenrijke gebieden van Frankrijk is. Het heeft zelfs evenveel zonnenuren als Zuid-Frankrijk, waardoor het klimaat zeer aangenaam is.
Bodem
In de Elzas kan men bijna alle grondsoorten uit de verschillende geologische tijdperken aantreffen, van klei tot kalkzandsteen en graniet. Dit geeft een grote diversiteit aan wijnen, die elk hun eigen smaak en karakter hebben. De meeste wijngaarden bevinden zich op de zuid-oost hellingen van de Vogezen.
«« wijnstreken overzicht
© 2002 - 2020 EPIVIN Wijninformatie
Laatste update : 23-10-2020