Home
Roussillon
De Roussillon streek heeft eeuwenlang (tot midden 17de eeuw) onder invloed gestaan van Spaanse vorsten. Dit is nog duidelijk terug te vinden in de fraaie monumenten en oude versterkte dorpen en in de gebruiken van de streek, men spreekt hier bijvoorbeeld nog steeds Catalaans. Dit droogste en zonnigste departement van Frankrijk is zeer attractief, vanaf de dominante bergtoppen van de Pyreneeën tot aan Middellandse Zeekust. Nog vroeger dan in Languedoc was men hier overtuigd dat men zich moest richten op het maken van kwaliteitswijnen.
Ligging
Roussillon is het meest zuidelijk gelegen wijngebied van Frankrijk aan de Middellandse Zee, tussen de stad Perpignan en de Spaanse grens, ca. 200.000 ha. De wijngaarden bevinden zich op de grote vlakte bij Perpignan, in de heuvelige uitlopers van de Pyreneeën, alsmede op steile hellingen in het kustgebied. Door deze verscheidenheid en door de vele druivensoorten, heeft men hier een ruime keuze aan zeer verschillende wijnen.
Klimaat
Evenals in de Languedoc heerst hier een Middellands Zeeklimaat met milde zachte winters en hete droge zomers met veel zonneschijn. Kenmerkend zijn de droge, vaak hevige winden. Men is hier al vroeg in staat om zeer rijpe druiven te kunnen oogsten.
Bodem
Het imponerende afwisselende landschap, van heuvel- en bergachtig tot aan laagvlaktes in het Noorden, biedt een grote variëteit aan verschillende grondsoorten, zoals rots, leisteen, kalk en kiezel.
«« wijnstreken overzicht
© 2002 - 2020 EPIVIN Wijninformatie
Laatste update : 23-10-2020