Home
Provence
Deze populaire streek in het zuiden aan de Middellandse Zee wordt wel de bakermat genoemd van de Franse wijnbouw. Reeds ver voor onze jaartelling werd de druivencultuur hier gebracht door de Grieken en later verder gezet door de Romeinen. Het gebied wordt gekenmerkt door bergmassieven, dichtbegroeide heuvels, uitgestrekte plateaus en vruchtbare valleien, waar vele kruiden, lavendel, mimosa en olijfbomen het landschap sieren. In combinatie met het zonnige en aangename weer is deze streek niet voor niets een graag bezochte bestemming.
Ligging
De Provence beslaat een zeer uitgestrekt gebied in verschillende departementen in Zuidoost Frankrijk, vanaf boven Marseille tot aan de heuvels bij Nice. De wijngaarden met een oppervlakte van ongeveer 25.000 hectare, met de nadruk op rosé-wijnen, vindt men vanaf de koelere heuvels in het binnenland tot aan de zonovergoten Middellandse Zeekust, met bekende plaatsnamen als Cassis, Toulon, Saint Tropez, Fréjus, Cannes en Nice.
Klimaat
Hier heerst overwegend een Middellands Zeeklimaat met milde zachte winters en warme droge zomers met veel zonneschijn. Hierdoor is men hier in staat om al vroeg zeer rijpe druiven te kunnen oogsten. Hoewel de noordelijke bergketens bescherming bieden tegen de winden, kan het hier toch soms waaien vanwege de mistral.
Bodem
Het afwisselende landschap, van uitgesproken bergachtig in het binnenland tot aan laagvlaktes aan de Middellandse Zee, biedt een grote variëteit aan grondsoorten, zoals rots, kiezel, kalk en mergel.
«« wijnstreken overzicht
© 2002 - 2021 EPIVIN Wijninformatie
Laatste update : 02-03-2021