Home
Bourgogne
Het wijngebied Bourgogne heeft een zeer oude historie, die teruggaat tot zo’n 400 jaar na Christus. De grote bloei van het gebied is met name toe te schrijven aan de verschillende kloosteroorden die zich vanaf 900 met de wijnbouw gingen bezighouden. Zij verwierven uitgestrekte gronden en legden vele wijngaarden aan. Na de Franse revolutie kwam daar verandering in en werden de wijngoederen verdeeld en opgesplitst onder de boeren. Nog altijd is deze versnippering en kleinschaligheid van de wijngaarden kenmerkend voor dit gebied.
Ligging
Het totale Bourgogne-gebied is een langgerekte strook, die zich bevindt in het oosten van Frankijk, en zich uitstrekt van Dijon tot Macon, met als geografisch buitenbeentje de streek rond Chablis. Van noord naar zuid vindt men achtereenvolgens de Chablis, de Cote d’Or (onderverdeeld in Cote de Nuits en Cote de Beaune), de Cote Chalonnaise en de streek Maconnais. Het totale oppervlak aan wijngaarden bedraagt zo’n 30.000 hectaren.
Klimaat
De Bourgogne heeft een landklimaat met droge, koude winters en warme zomers. Over het hele jaar genomen geeft dit een vrij lage gemiddelde temperatuur, die zorg draagt voor een lange rijpingsperiode van de druiven. Dit is geen nadeel, daardoor is er tijd om voldoende suikers te krijgen, terwijl er toch genoeg zuren overblijven.
Bodem
Door zijn uitgestrektheid vindt men in de Bourgogne vele verschillende grondsoorten. In Chablis vindt men veel kalkgronden, die bijdragen aan het beendroge karakter van de wijnen. In de andere gebieden kan de bodem verschillen per gemeente, en zelfs per wijngaard, men vindt er klei-, leem- en kalkgronden.
«« wijnstreken overzicht
© 2002 - 2021 EPIVIN Wijninformatie
Laatste update : 02-03-2021