Home
Champagne
Dit is echt een streek die tot de verbeelding spreekt. In de geschiedenis was Reims de stad, waar de Franse koningen werden gekroond. Maar vooral is dit open gebied, met vele mooie vergezichten, bekend als de bron van de heerlijkste mousserende wijnen. Het unieke vinificatie-proces (de methode champenoise) werd mede ontwikkeld door de bekende monnik Dom Perignon. Al jaren is de handel in Champagne in handen van grote Champagnehuizen en co-operaties, maar er zijn toch ook een aantal kleine, nog zelfstandige wijnboeren.
Ligging
De Champagne-streek is het meest noordelijke wijngebied van Frankrijk en ligt voornamelijk ten zuidwesten van de stad Reims, met Epernay als centrum. De wijngaarden vormen geen aaneengesloten gebied, maar liggen in verschillende stukken verdeeld in vier landstreken : Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blancs en het departement Aube. In het Champagne-gebied zijn op dit moment ongeveer 30.000 hectaren wijngaarden.
Klimaat
Ondanks zijn noordelijke ligging heeft deze streek toch een klimaat geschikt voor wijnbouw. De rivieren en bossen helpen om de vochtigheid te reguleren. De winters zijn niet uitgesproken koud, maar in het vroege voorjaar is er wel gevaar op nachtvorst en daarom gaat men hier en daar een wijngaard verwarmen. De zomers zijn warm en zonrijk en de herfst is meestal mooi. De gemiddelde temperatuur bedraagt 10°C.
Bodem
De bodem van de Champagne bestaat voornamelijk uit krijt. Miljoenen jaren geleden heerste hier de zee. Eeuw na eeuw bezonk er een krijtachtig slib afkomstig van schelpdieren. De aarde werd later opgeduwd en er ontstond nieuw land. Dit krijt is nu een van de meest beslissende factoren voor de kwaliteit van de Champagne-wijn.
«« wijnstreken overzicht
© 2002 - 2021 EPIVIN Wijninformatie
Laatste update : 02-03-2021