Home
Val de Loire
De Vallei van de Loire wordt al eeuwenlang de “Tuin van Frankrijk” genoemd, waar de Franse koningen en hun hovelingen regelmatig en graag verbleven. Als bewijs daarvan kan men in deze streek nog steeds de vele fraaie jachtverblijven en kastelen bezoeken. Nergens in Frankrijk vindt men zoveel kastelen zo dicht bij elkaar. Het gebied kenmerkt zich vooral door een vriendelijk klimaat, uitgestrekte bossen, ongerepte agrarische stroken en vruchtbaar land langs de oevers van de Loire, die langs vele steden met een rijke historie stroomt.
Ligging
Het wijngebied Loire bevindt zich in het westen van Frankrijk, vooral in de zij-valleien en op de hellingen aan de rand van de uiterwaarden van de Loire, de langste rivier van Frankrijk. Ze heeft haar bron in de Ardeche, en stroomt na meer dan 1000 kilometer bij St.Nazaire in zee. De belangrijkste wijngaarden, zo’n 50.000 hectaren, bevinden zich langs het laatste stuk, tussen Orléans en Nantes, met steden als Blois, Tours, Saumur en Angers.
Klimaat
De Loire-vallei kent een gematigd zeeklimaat, onder invloed van warme en vochtige lucht van de Atlantische Oceaan. Dit is ideaal voor de wijnbouw, voldoende warmte die minder droog en intens is als in het zuiden, en minder gevaar voor nachtvorst dan in de Champagne-streek.
Bodem
De bodem in het Loire gebied is gevarieerd. In het oosten van de vallei treft men klei, kalk en kiezelklei-gronden aan. Het midden van de vallei bevat klei, kiezelklei en leisteen. De benedenloop bestaat grotendeels uit klei en kiezelklei met een ondergrond van kwartsgraniet.
«« wijnstreken overzicht
© 2002 - 2020 EPIVIN Wijninformatie
Laatste update : 23-10-2020