Home
Alsace
Eeuwenlang was dit gebied de inzet van de strijd tussen Duitsland en Frankrijk, maar ondanks de vele oorlogen zijn veel oude gebouwen bewaard gebleven. Nog steeds zijn in klederdracht en tradities de invloeden van beide landen duidelijk aanwezig. Pittoreske dorpen en steden met hun vele vakwerkhuizen, gelegen in een liefelijk landschap, maken de Elzas tot een van de aangenaamste streken in Frankrijk. Sinds 1945 is deze streek weer Frans bezit en is er hard gewerkt om de kwaliteit en het imago van de wijnen te verbeteren.
   
meer over Alsace »»
Beaujolais
Eigenlijk is het Beaujolais-gebied een deel van de Bourgogne, maar er zijn zoveel verschillen dat men hem best op zichzelf kan beschouwen. De naam Beaujolais is afkomstig van de stad Beaujeu en de streek produceert de meeste wijn van de hele Bourgogne. Landschappelijk is het een zeer aangenaam gebied met afwisselend heuvels met wijngaarden en vlakkere delen met bossen en gezellige kleine wijndorpjes.
   
meer over Beaujolais »»
Bergerac
De wijnen uit de Bergerac-streek hebben een lange historie, maar werden eeuwenlang beschouwd als mindere broertjes van de Bordeaux-wijnen. Men gebruikt hier ook dezelfde druivensoorten als in Bordeaux. Dit gebied is het decor geweest van het begin en eind van de Honderdjarige oorlog. Het fraaie landschap wordt gekenmerkt door snel stromende rivieren die hun weg vinden door korenvelden, steile ravijnen en ongerepte natuur met veel bossen. Verder vindt men hier veel middeleeuwse kastelen en prehistorische grotten.
   
meer over Bergerac »»
Bordeaux
Deze streek kent grote verschillen in klimaat en bodemgesteldheid. Het landschap is eigenlijk vrij saai, het is grotendeels vlak of licht heuvelachtig. Vanwege zijn grootte is de streek onderverdeeld in districten, zoals Medoc, Graves, Entre-deux-Mers, Libourne etc. en zelfs in deze districten is er weer een grote verscheidenheid aan wijnen. Dit maakt dan ook dat in de Bordeaux nog veel ontdekkingen kunnen gedaan worden. Bordeaux telt maar liefst 10.000 Châteaux.
   
meer over Bordeaux »»
Bourgogne
Het wijngebied Bourgogne heeft een zeer oude historie, die teruggaat tot zo’n 400 jaar na Christus. De grote bloei van het gebied is met name toe te schrijven aan de verschillende kloosteroorden die zich vanaf 900 met de wijnbouw gingen bezighouden. Zij verwierven uitgestrekte gronden en legden vele wijngaarden aan. Na de Franse revolutie kwam daar verandering in en werden de wijngoederen verdeeld en opgesplitst onder de boeren. Nog altijd is deze versnippering en kleinschaligheid van de wijngaarden kenmerkend voor dit gebied.
   
meer over Bourgogne »»
Champagne
Dit is echt een streek die tot de verbeelding spreekt. In de geschiedenis was Reims de stad, waar de Franse koningen werden gekroond. Maar vooral is dit open gebied, met vele mooie vergezichten, bekend als de bron van de heerlijkste mousserende wijnen. Het unieke vinificatie-proces (de methode champenoise) werd mede ontwikkeld door de bekende monnik Dom Perignon. Al jaren is de handel in Champagne in handen van grote Champagnehuizen en co-operaties, maar er zijn toch ook een aantal kleine, nog zelfstandige wijnboeren.
   
meer over Champagne »»
Corsica
Corsica, ook wel genoemd Ile de Beauté, is werkelijk een prachtig eiland met vele bergtoppen (tot aan 2000 meter) en schitterende valleien richting Middellandse Zee. Kenmerkend zijn de schitterende naaldbossen en het dichte struikgewas (de maquis). Vroeger heeft Corsica lang onder de heerschappij van Italië gestaan, wat nog terug te vinden is in namen, tradities, taal, liederen en gerechten. Vooral dankzij zijn schoonheid en het warme Middellandse Zeeklimaat is het een geliefd vakantieoord. Bekende plaatsen zijn Ajaccio en Bastia.
   
meer over Corsica »»
Côtes du Rhône
Al ruim voor onze jaartelling werden hier op grote schaal wijndruiven verbouwd door de Romeinen. Daarna heeft het tot ongeveer 900 geduurd, voordat vooral kloosters en kerken de wijnbouw weer nieuw leven inbliezen, waardoor dit gebied zijn naam als groot wijnleverancier alleen maar uitbreidde. Na Bordeaux en Languedoc is dit Frankrijks derde wijngebied. De laatste jaren is de gemiddelde kwaliteit van de wijnen enorm toegenomen door grote inspanningen van de ca. 12.000 wijnboeren, waarvan het overgrote deel lid is van cooperaties.
   
meer over Côtes du Rhône »»
Jura
Het wijngebied van de Jura is een van de oudste van Frankrijk en met 1% van het totale Franse wijnvolume, ook een van kleinste. De streek kenmerkt zich door een fraaie natuur met vele bossen, ruige rotsformaties en weiden. Hierin bevinden zich kleine, lieflijke dorpjes temidden van afgezonderde en hooggelegen wijngaarden (250 tot 500 meter). Vanwege zijn natuurschoon met eindeloze wandelmogelijkheden trekt deze streek jaarlijks vele toeristen. De wijnen zijn door een geheel eigen karakter niet de vergelijken met andere Franse wijnen.
   
meer over Jura »»
Languedoc
De streek Languedoc in het zuiden is het grootste wijngebied van Frankrijk. Hier vestigden zich de Romeinen al ver voor onze jaartelling en drukten nadrukkelijk hun stempel op dit gebied getuige de vele monumenten die nu nog jaarlijks door de vele toeristen bezocht worden. Het is een groot gebied met zeer gevarieerde landschappen waar het leven die typische zuidelijke uitstraling heeft. Was het vroeger bekend om zijn massaproductie van eenvoudige goedkope wijnen, tegenwoordig komen er steeds meer goede kwaliteitswijnen vandaan.
   
meer over Languedoc »»
Provence
Deze populaire streek in het zuiden aan de Middellandse Zee wordt wel de bakermat genoemd van de Franse wijnbouw. Reeds ver voor onze jaartelling werd de druivencultuur hier gebracht door de Grieken en later verder gezet door de Romeinen. Het gebied wordt gekenmerkt door bergmassieven, dichtbegroeide heuvels, uitgestrekte plateaus en vruchtbare valleien, waar vele kruiden, lavendel, mimosa en olijfbomen het landschap sieren. In combinatie met het zonnige en aangename weer is deze streek niet voor niets een graag bezochte bestemming.
   
meer over Provence »»
Roussillon
De Roussillon streek heeft eeuwenlang (tot midden 17de eeuw) onder invloed gestaan van Spaanse vorsten. Dit is nog duidelijk terug te vinden in de fraaie monumenten en oude versterkte dorpen en in de gebruiken van de streek, men spreekt hier bijvoorbeeld nog steeds Catalaans. Dit droogste en zonnigste departement van Frankrijk is zeer attractief, vanaf de dominante bergtoppen van de Pyreneeën tot aan Middellandse Zeekust. Nog vroeger dan in Languedoc was men hier overtuigd dat men zich moest richten op het maken van kwaliteitswijnen.
   
meer over Roussillon »»
Savoie
Alhoewel de Savoie een klein en relatief onbekend wijngebied is heeft het toch een rijke historie, die terug gaat tot de Romeinse tijd. Na een lange periode van onafhankelijkheid wordt de Savoie in 1860 weer een deel van Frankrijk en de opgang van de wijnbouw dateert ook van die tijd. De wijngaarden liggen als eilandjes verspreid in verschillende districten in de Franse Alpen, waar besneeuwde bergtoppen, meren, watervallen en valleien elkaar afwisselen. Door zijn fraaie ligging en vele mogelijkheden is de streek een ware toeristische trekpleister.
   
meer over Savoie »»
Sud-Ouest (zuidwesten)
De term Zuidwesten wordt gebruikt voor een aantal zeer verschillende kleine wijnstreken, waaronder sommigen behoren tot de oudsten van Frankrijk. Elk van deze heeft zijn eigen historie, cultuur en tradities, zeker ook t.a.v. de wijnbouw met veel lokale druivensoorten. Behalve voor zijn wijnbouw is het Zuidwesten gekend voor zijn gastronomie en vanwege het toerisme. Men vindt hier vele historische plaatsen en dorpjes, zoals Bergerac, Cahors en Gaillac en een gevarieerd landschap met heuvels, valleien, riviertjes en uitgestrekte bossen.
   
meer over Sud-Ouest (zuidwesten) »»
Val de Loire
De Vallei van de Loire wordt al eeuwenlang de “Tuin van Frankrijk” genoemd, waar de Franse koningen en hun hovelingen regelmatig en graag verbleven. Als bewijs daarvan kan men in deze streek nog steeds de vele fraaie jachtverblijven en kastelen bezoeken. Nergens in Frankrijk vindt men zoveel kastelen zo dicht bij elkaar. Het gebied kenmerkt zich vooral door een vriendelijk klimaat, uitgestrekte bossen, ongerepte agrarische stroken en vruchtbaar land langs de oevers van de Loire, die langs vele steden met een rijke historie stroomt.
   
meer over Val de Loire »»
© 2002 - 2021 EPIVIN Wijninformatie
Laatste update : 05-03-2021